Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisinin gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlarındandır. Vücutta büyük kesikler yapılmadığı için hastalar erkenden ayağa kalkarlar, erken işe dönmeleri söz konusudur ve ameliyat ağrıları çok az olmaktadır. Tüp mide ameliyatında, mide uzun ekseni boyunca kesilerek küçük bir muz şekline getirilir.
Ameliyat sonrası yaklaşık 3 gün kadar hastanede kalınması gereklidir. Bir hafta sonra ise hastalar normal işlerine dönebilmektedirler. Tüp mide ameliyatı sonrasında ilk 1-1,5 senelik dönem içerisinde fazla kiloların %80’i verilir. Bu kiloların çoğu ilk dört ay içinde kaybedilir. Daha sonra kilo verimi azalarak bir, bir buçuk sene içinde kilo verimi durur.
Sıkça Sorulan Sorular:
1) Tüp Mide operasyonu kimler için uygundur?
Eğer Vücut Kitle İndeksiniz(VKİ), 35 in üzerinde ve hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, tip 2 şeker hastalığı, insülin direnci, osteoartrit (romatizma), uyku apne sendromu, karaciğer yağlanması vb… gibi hastalıklardan en az bir veya iki tanesine sahipseniz veya Vücut Kitle İndeksiniz(VKİ) direkt olarak 40 ın üzerinde ise , yaşınız 18 ile 65 aralığında ve genel anestezi almanıza engel bir durum yoksa bu operasyon için uygunsunuz demektir.
2) Kilo vermeye ne zaman başlarım?
Operasyon bittikten sonra özel olarak belirlenen diyete uyma durumunuza bağlı olarak ilk 3 ay içerisinde ortalama olarak mevcut kilonuzun %10 ile %20 sini vermeye başlarsınız. Bunu takip eden aylar devamında ise sonraki 6 ayda %30 ila %35 ini ve ilk bir yıl içerisinde ise %40’ını vermiş olursunuz.
3) Kilo kaybıyla birlikte vücudumda sarkmalar olur mu?
Bu süreç içerisinde gerçekleşecek doğal sarkmalar ameliyattan 1-2 hafta sonra alınmaya başlanacak hafif spor eşliğinde minimuma indirilebilir.