Gastric Bypass ameliyatı dünyada obezite cerrahisinde en çok uygulanan ameliyatların başında gelmektedir. Bu ameliyat temelde iki mekanizma ile insanlara kilo kaybı yaşatmaktadır. Ameliyatta küçük bir mide hacmi oluşturulmakta, bununla birlikte küçük olan mide daha sonra ince bağırsak ile bağlantı yapılarak gelen besinlerin büyük mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçmesiyle çalışmaktadır.
Küçük mideleri yüzünden hastalar hem daha az besin almaktadırlar, ayrıca aldıkları gıdalardan da bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori almaktadırlar. Daha az yemek ve daha az emilim olması kişilerde kilo kaybına neden olmaktadır.
Bu ameliyat ile kilo verme mekanizması 2 şekilde olmaktadır:
-
Oluşturulan yeni tüp mide ile fazla gıda alımı engellenerek yemek yeme miktarı azaltılır.
-
Yeni tüp mide ile ince barsak arasında yapılan bağlantı sayesinde alınan gıdalar büyük mide ve duedonuma uğramadan direkt olarak ileri seviyeden ince barsağa geçiş gösterir, böylelikle alınan gıdaların emilimleri engellenir.
Teknik olarak; Midenin küçük kurvatur bölümünde antrum düzleminden yaklaşık 2 cm’lik genişlik oluşturarak (28 F buji desteğiyle) yukarıda his açısının olduğu bölgeye doğru uzun bir mide tüpü oluşumu sağlanır. Daha sonra trietz ligamanından itibaren 200 cm’lik bir mesafe ölçümü yapılarak yeni oluşturulan bu mide tüpüyle ince barsak arasına anastomoz (bağlantı) gerçekleştirilir.
Mini-Gastric Bypass (MGB) ameliyatı etki mekanizması aynı olan Roux en Y Gastric Bypass (RYGB) ameliyatı ile çok sık karşılaştırılmaktadır. MGB nin en önemli avantajı, teknik olarak daha kolay uygulanabilir olması ve ameliyat süresinin daha kısa olması şeklinde yorumlanmaktadır.
Roux en Y Gastric Bypass (RYGB)
RYGB ameliyatı 2 şekilde etki göstermektedir:
-
Mide volümü küçültülerek gıda alımı azaltılmaktadır (mide hacmi yaklaşık 25-30 cc hacim büyüklüğündedir).
-
Yenilen gıdalar (özellikle yüksek kalorili şekerli besinler) midenin büyük bölümü, duedonum (12 parmak barsağı) ve ince barsağın (jejunum) bağlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından emilimleri engellenmektedir.
Teknik olarak; normalde besinler yemek borusundan direkt olarak mideye gelir ve oradan ilerleyerek 12 parmak barsağına (duedonuma) geçerler. Daha sonra ince barsakta ilerleyerek kalın barsağa ve oradan da dışarı atılım gerçekleşir.
Bypass Ameliyatlarından Sonra Beslenme
Bypass ameliyatları mide hacminin küçültülmesi ve ayrıca bağırsaklardan besin emiliminin olduğu alanların azaltılması yoluyla yapılan ameliyatlar olup, zayıflama üzerindeki etkisi hem emilim, hem de sınırlı yiyecek alımı sebebiyle etkin zayıflamayı sağlayan ameliyat türleridir. Bypass ameliyatlarından sonra size önerilen beslenme planına uymanız başarılı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi; sağlık kalitenizin dolayısı ile hayat konforunuzun artmasını sağlayacaktır.
Bypass ameliyatlarında mide suyunuzla yediğiniz gıdaların karşılaşma yeri değişmiştir. Bundan ötürü ameliyat sonrası yaklaşık altı haftalık bir beslenme planı mide ve bağırsak sisteminizin doğru bir şekilde yeniden yapılandırılması için oldukça önemlidir. Bypass ameliyatlarında mide ve bağırsak fonksiyonlarının tam anlamı ile yerine gelene kadar sıvı, püre, yumuşak katı ve sağlıklı beslenme programlarına adım adım uyulması vücudun kendisini onarması ve sorunsuzca iyileşmenizi sağlayacaktır.