Yaralı Bölge Saç Ekimi Yapılabilir mi?
Kellik sorunu, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve insanı olduğundan daha yaşlı gösteren bir problemdir. Hormonları etkileyen hastalıklar ve genetik yatkınlık nedeniyle kellik ortaya çıksa da bazen önceki yıllarda oluşan yara ve yanık izlerinin olduğu bölgelerden de saç çıkmaz yani yanık ve yara oluşan bölgedeki saç kökleri zarar görür. Bu gibi durumlarda en kalıcı ve kesin çözüm ise saç ekim işlemidir.
Saç ekimi işlemlerinde son yıllarda teknoloji oldukça gelişmiştir. FUE tekniği ile saç ekimi işlemi tek seferde tamamlanmaktadır. FUE tekniği yaralı bölge saç ekimi işleminde oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkartmaktadır.
Yaralı Bölge Saç Ekimi İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Görünmez kazalar, kavgalar veya trafik kazaları sebebiyle meydana gelen yaralanmalar, baş bölgesinde bazen dikiş gerektiren izler bırakır. Bu izlerin olduğu bölgelerden ise sonraki yıllarda saç çıkmamaktadır. Yaralı bölge saç ekimi yapılırken, öncelikli olarak bölgedeki kan akışı kontrol edilir. Çünkü deride çok büyük deformasyonlar ortaya çıkmışsa, bölgeden saç çıkmayabilir.
Deride canlılık oluşması yaralı bölgeye saç ekimini mümkün kılacaktır. Yaralı bölgeye saç ekimi yapılırken çoğunlukla ense bölgesinden sağlıklı saç kökleri tercih edilir. Saçın en geç dökülen bölgesi olduğu için, bu bölgeden alınarak yapılan saç ekimi daha uzun ömürlü olur.
Yanık Oluşan Bölgelere Saç Ekimi Nasıl Gerçekleşir?
Her hangi bir kaza sebebiyle kafa bölgesinde yanık oluşan kişilerde, yine saçsız alanlar ortaya çıkar. Bu alanlar, saçın bazen ortada kalan küçük kısmını bazen ise büyük kısmını kaplamaktadır. Saç ayrımında meydana gelen yanık izleri, fazla dikkat çekerek kellik görüntüsü ortaya çıkartacaktır. Bu bölgelere saç ekimi yaptırmak, sorunun tamamen ortadan kalkmasını sağlar.
Yanık oluşan bölgeye saç ekimi yapılmadan önce ise saç derisinin canlılığı kontrol edilir. Çünkü bazen ileri derece yanıklarda, deri hasara uğradığı için ekilen saç çıkmayabilir. Deride hala canlılık varsa saç ekimi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilir. Kulak arkasından veya enseden alınan saç kökleri yanık izi olan bölgelere nakledilir.
Yanık, yara ve ameliyat izleri için yapılan saç ekimi hem doktor hem de hasta açısından zorlayıcı olsa da, başarılı sonuç elde etmek için kullanılan yöntem, FUE yöntemidir fakat öncelikle o bölgelerde ekim yapabilmek için hala uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Burada,
- Derideki izin durumu,
- Bölgedeki hücrelerin canlılığı,
- Derideki izin derinliği,
- Hasar derecesi dikkate alınarak saç ekimi işleminin başarılı olup olamayacağına karar verilir.
Yaralı Bölge Saç Ekimi Koşulları Nelerdir?
Yanık izi, yara izi veya beyin tümörü ameliyatı sonrasında oluşan ize yapılan saç ekimi operasyonlarında donör bölgeden alınan saç kökünün verimli olmasından farklı olarak başka kriterler de devreye girer.
Yanık, yara, ameliyat ve dikiş izine yapılan saç ekiminin başarılı olabilmesi için bazı şartlar vardır;
- Yara izi oluşan bölgede kan dolaşımının sağlıklı olması
- Bölgedeki dokunun sertleşmemiş olması
- Dokunun incelmemiş olmaması
1. Kan Dolaşımının Sağlıklı Olması
Saç kökleri kılcal damarlar yoluyla gelişip, beslendiği için ekim yapılan bölgede kan dolaşımının son derece sağlıklı işlemesi gerekmektedir. Kan dolaşımının yavaş olması, hücrelerin ihtiyacı olan besin ve oksijeni alamamasına sebep olur. Ekilen saç kökleri yeterince beslenemez ve ekildikleri bölge sağlam tutunamazsa düşme riski taşırlar, bu da saç ekimi işlemini boşuna yapmak anlamına gelir.
Ameliyat, yanık ve yara izlerine saç ekimi yapılması için kan dolaşımının yeterli olması gerekir aksi halde saç kökleri beslenemez ve saç ekimi başarısız olur. Bu durum doktor tarafından önceden kontrol edilir.
2. Dokunun Sert Olmaması
Yara ve yanık izi olan bölgelerdeki deri aldığı hasardan dolayı sertleşip, kalınlaşabilir. Bu kalınlık ve sertleşme saç ekiminizi engelleyebilir. Lokal anestezi enjekte edilirken, rahat bir ekim gerçekleştirilmesi için aynı zamanda deri ve kafatası arasında boşluk oluşturmaya yarayan steroid bazlı ilaçlar da enjekte edilir. Bu ilaçlar, deri ve kafatası arasında şişkinlik meydana getirirken, iz olan bölgenin de daha pürüzsüz bir hâle gelmesine yardımcı olur.
Bu nedenle söz konusu bölge uygun kalınlığa ve sertliğe sahipse işlem gerçekleştirilir.
3. Dokunun İnce Olmaması
Ekim yapılacak bölgede derinin oldukça ince olması da saç ekimi operasyonunun gerçekleştirilmesini engelleyen bir faktördür. Saç kökleri deriden alınırken ve ekilirken, her ne kadar mikro aletler kullanılsa da, ince olan saç derisine hasar verebilir ve ekim yapılmasını engelleyebilir.
Netice itibariyle saç ekimi, mikro aletler ile uygulanan bir operasyon olsa da, keskin ince uçlu aletlerin kullanıldığı operasyondur.