SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR

SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR

Saçlar güzelliğimizin vazgeçilmez parçalarıdır. Herkes güçlü ve hacimli saçlara sahip olmak ister. Bakımlı görünmek için saç sağlığı çok önemlidir. Mevsimsel değişimler, beslenme alışkanlıkları, stres, yanlış ürün kullanımı, çeşitli hastalıklar gibi birçok etken saçlarımızın sağlığını bozabilir. Üstelik bu durum kişi psikolojisini de olumsuz etkilemektedir.

Her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Bir tel 4-6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve sonra da dökülür. Sağlık bir saç derisinde 100 bin adet saç bulunur. Yetişkinlerde 100-150 saç teli dökülmesi normal sayılır. Sağlıklı bir saç derisinde bu süreç 2 ay kadar sürer. Yılda 3 kez bu süreci tekrarlayabilir. Bu sürecin sıklığı ve şiddeti ise sizi bazı hastalıklar için uyarıyor olabilir. Etkilenilen faktörden 3-4 ay sonra saç dökülmeleri başlar ve tedaviden 6-12 sonrasında normalde dönebilmektedir.

Görünen o ki en iyi çözüm saçlarımızın kıymetini bilmek, dökülmesine neden olan faktörlerden kurtulmak olacaktır. Nedir o faktörler gelin birlikte bakalım.

Genetik Faktörler:Kadın ve erkekler genetik faktörler farklılık gösterir. Erkeklerin %50 sinde erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesi gerçekleşir. Kroniktir ve yaş ilerledikçe artar. Ailesinde kellik problemi olan kişilerde saç dökülme riski altındadır.

Deri Rahatsızlıkları: Sedef, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklardan saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Tedavisi ise altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

Yanlış Beslenme:Uzun süre aç kalmak, düzenli ve dengeli beslenmemek, karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketmek saçın dökülmesine neden olabilir.

 

Vitamin ve mineral eksikliği:Dengeli beslenseniz dahi kanda yeterli olmayan vitamin ve mineraller bu sonucu etkileyebilir .D vitamini, B12 vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerin kanda yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle saç beslenemez ve dökülür. Sıkı diyet programları uygulayanlarda 1-6 ay arasında saç dökülmeleri de gözlemlenebilir.

Hormonel Problemler:Düzensiz veya gecikmeli adet süreci yaşıyorsanız, tüylenme ve akne oluşumunda artış gözlemliyorsanız, kilo alımınız hızlandıysa bir kan tahlili yaptırmanızda fayda var. Tüm bu etkenler nedeniyle saç dökülmesi gerçekleşebilir.

 

İlaç kullanımı:Troit ya da romatizma için kullanılan ilaçlar, zayıflama hapları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu konuda mutlaka uzman tedavisine başvurmalısınız.

Doğum ve kemoterapi süreci:Hamilelik süresinde dökülmesi gereken saçlar dökülmemişse aniden tek seferde dökülebilir. Kemoterapi ise saç dökülmesini etkileyen bir başka nedendir.

 

Kozmetik Ürünleri: Saça fön çekmek, düzleştirmek için uygulanan farklı yöntemler, saç rengini açmak ve boyamak, saçı sıkı bağlamak da saç dökülmelerine neden olabilir.

 

Stres ve Depresyon:Stres birçok hastalığın nedeni olduğu gibi aynı etki saç için de gözlenmektedir. Tansiyon ilaçları, depresyon, anksiyete, psikozlar ve bu süreçlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar saç dökülmelerine neden olabilir.

Diş Çürükleri:Dişlerdeki enfeksiyonlar ani saç dökülmelerine neden olabilir. Bağışıklık sistemimiz diş sorunlarıyla vücuda giren bakterilere karşı direnç oluşturur. Bu süreçte kendi sağlıklı hücrelerine de zarar vererek saç köklerine etki edebilmektedir.