Saçkıran (Alopesi Areate) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Saçkıran (Alopesi Areate)

Saç ve deri problemleri alanında en can sıkıcı problemlerden biri olan saçkıran, yalnızca saçlarda değil, kaş, kirpik ya da vücudun farklı noktalarında da meydana gelen bir hastalıktır. Her ne kadar sıkıntılı bir hastalık olsa da, erkek teşhis ile kısa süre içerisinde tedavi edilebilir. Peki, saçkıran nedir ve nasıl teşhis edilir? İnsanlarda saçkıran neden olur ve saçkıran tedavisi sırasında kullanılan yöntemler nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarına hep birlikte bakalım...

Saçkıran (Alopesi Areate) Nedir?

Literatürde alopesi areate olarak da bilinen saçkıran, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun bir bölgesine saldırması sonucu meydana gelir. Hastalık saçlarda meydana gelebileceği gibi, kaşlarda, kirpiklerde ya da vücudun tüylenme olan başka bölgelerinde de meydana gelebilir. Bu hastalık sırasında saçlar ve kıl kökleri hasar alır, saç üretimi durur ve saç ya da tüy dökülmesi meydana gelir. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan saçkıranhastalığının ilerlemesi durduktan sonra, hastalıklı bölge çeşitli kozmetik ürünlerle eski haline getirilebilir. 

Saçkıran (Alopesi Areate) Neden Olur?

Normal şartlar altında vücudumuzu hastalıklardan ya da virüslerden korumakla görevli olan bağışıklık sistemi, yanlışlıkla vücutta bulunan saç ve kıl köklerine saldırmaya başlar. Bu saldırı sonucunda kıl köklerinde yer alan foliküller küçülür ve böylelikle saç üretimi de durmuş olur. Hemen ardından saç dökülmesi ve yaralar meydana gelir. Eğer hastalığın oluştuğu bölgede çok fazla saç dökülmediyse, kullanılacak olan kozmetik ürünlerle birlikte o bölgede saç çıkarılabilir. Bu süreçte saçkıran tedavisi için bir uzmana danışmak gerekir. 

Saçkıran (Alopesi Areate) Belirtileri Nelerdir?

Saçkıran meydana geldiği zaman kafa derisinde yuvarlak ya da oval bir şekilde, sanki traşedilmiş gibi küçük bir bölgede saç dökülmesi başlar. Eğer zamanında önlem alınmazsa söz konusu bölge gittikçe büyümeye başlar. Bu süreçte kaşlar ya da kirpikler tamamen dökülebilir. Yalnızca saçlarda değil, sakallarda da bir ya da birden daha fazla bölgede kelleşme meydana gelebilir. Saçkıran ya da alopesi areate genellikle ağrılı ya da acı verici bir süreç olarak yaşanmaz. Fakat zaman zaman kaşınma ya da yanma gibi semptomları da olabilir. 

Saçkıran (Alopesi Areate) Teşhisi Nasıl Belirlenir?

Eğer yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız, bu durumda saçkıran tedavisi için hemen bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Doktorlar kliniklerde saç köklerinden örnek olarak ve bu kökleri mikroskop altında inceleyerek saçkıran teşhisi koyabilirler. Yine doktorlar gerektiği durumlarda saçkıran neden olur anlamak ve söz konusu hastalığı cilt mantarından ayırt etmek için kafa derisinden de küçük bir parça alabilirler. Eğer bu yöntemlerle saçkıran tespit edilemiyorsa, bu durumda kan testleri de istenebilir. 

Saçkıran (Alopesi Areate) İçin Faktörler Nelerdir?

Saçkıranın oluşması için diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi belirli faktörler aranır. Tıp literatüründe söz konusu faktörler ve saçkıran neden olur sorusunun cevapları şu şekilde listelenmiştir:

  • Genetik faktörler (Saçkırana yakalanan hastaların yüzde 10 ila yüzde 20’lik diliminin aile üyelerinde de saçkıran vakalarına rastlanmaktadır),
  • Astım, atopik dermatit, saman nezlesi, vitiligo, tiroid hastalığı ya da down sendromugibi rahatsızlıklar,
  • Kanser tedavisinde kullanılan nivolumab ilacını kullanmak,
  • Romatoid artrit ya da tip 1 diyabet benzeri otoimmün bir rahatsızlığa sahip olmak.

Eğer sizde de bu risk faktörlerinden herhangi biri bulunuyorsa, o halde siz de alopesi areatehastalığına yakalanma riski taşıyorsunuz demektir. 

Saçkıran (Alopesi Areate) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıranın bugüne kadar klinik ortamda kanıtlanmış olan herhangi bir tedavisi bulunmamakla birlikte, hastalığın etkilerini ortadan kaldıracak bir takım yöntemler uygulanmaktadır. Bu süreçte hastalık sebebiyle saç dökülmesi yaşanan bölgeye uygulanacak olan tedavi ile, bölgedeki saçların daha hızlı uzaması sağlanabilir. Burada dikkatten kaçırmamak gereken bir nokta bulunur. Eğer siz, bugüne kadar bu hastalığın kanıtlanmış herhangi bir tedavisi olmaması sebebiyle kulaktan dolma bilgilere ya da yanlış tedavi yöntemlerine yönelirseniz, bu durumda hastalığın ilerleyişini hızlandırabilir ve ortaya daha kötü sonuçlar çıkmasına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden herhangi bir saçkıran problemi ile karşı karşıya kalırsanız, öncelikle mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.