Saç Ve Saçlı Derinin Analizi (Trikoskopi Ve Trikogram)

Eğer saç deriniz ya da saçlarınızla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, o halde ilk olarak bir kliniğe başvurmanız ve detaylı bir saç ve saç derisi analizi yaptırmanız gerekiyor. Söz konusu süreçte saç analizi için çeşitli araçlar ve yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemler arasında en yaygın olarak kullanılan yöntemler trikoskopi ve trikogram. Peki, saç ve saç derisi analizi nasıl yapılır, saç analizi yapan yerler nereleridir? Bu konu hakkında tüm merak edilenleri cevaplamaya çalışalım…

Saç Analizi Nedir?

Saç analizi, genellikle laboratuvar ortamında gerçekleştirilen ve bir dizi işlemden oluşan bir süreçtir. Bu süreçte saçın biyokimyasal analizleri yapılır ve böylelikle saçta meydana gelen değişiklikler ya da varsa hastalıklar tespit edilmiş olur. Bu saç analizi süreci ile birlikte kullanılan ilaçların ya da saç köklerinde biriken ağır metallerin saç dökülmesine sebep olup olmadığı da araştırılmış olur. Saç analizi süreci tamamlandıktan sonra hastalığın teşhisi konmuş olur. Teşhis sonrasında hastanın sorunlarının giderilmesi adına ilaç tedavisi, doğal bakım ürünleri ya da gerektiği durumlarda farklı tedavi yöntemleri hastalara önerilebilir. Siz de geç kalmadan saç analizinizi yaptırın ve gelecekte saçlarınızda meydana gelebilecek olan sorunları şimdiden ortadan kaldırın.

Saç Analizi Nasıl Yapılır?

Saç analizi sürecinde yaygın olarak kullanılan, trikoskopi ve trikogram olmak üzere iki farklı yöntem bulunur. Bu yöntemlerden ilki olan trikoskopi ile birlikte el dermoskopları ya da dijital dermoskopi cihazları kullanılmaktadır. Bu yöntem ile saç telleri ayrıntılı olarak, 20 ila 1000 kat büyütülerek görüntülenebilir. Bu yöntem sayesinde saç dökülmesi, saçlı deri sedefi ya da kepeklenme gibi hastalıkların sebepleri tespit edilebilir. Trikoskopi saç analizi yapan yerler özelinde, en çok kullanılan saç analizi yöntemidir. 

Saç analizi için kullanılan bir diğer yöntem olan trikogram, hem basit hem de ekonomik bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için hastanın saçları 5 gün yıkanmaz ve ardından saçtan 60-80 kıl folikülü içeren bir demet çekilir. Bu saç demeti ışın mikroskobu ile incelenir. Böylelikle saçların büyüme dönemleri değerlendirilmiş olur. Bu yöntem sayesinde saç dökülmesinin nedenleri araştırılabileceği gibi, daha ciddi saç ve saç derisi rahatsızlıkları da tespit edilebilir. Bu yöntem hemen hemen tüm saç analizi yapan yerler tarafından uygulanmaktadır. 

Saç Analizi Nerede Yaptırılır?

Saç analizleri kuaförlerde, eczanelerde ya da online araştırmalar sonucu yapılabilir fakat bu yöntemler uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Dolayısıyla bu bu analizleri yaptırmak için bu alanda eğitim almış, deneyimli bir uzmandan destek almak gerekir. Bu yüzden saç üzerine çalışan kliniklere gidebilir ve bu kliniklerde trikoskopi ve trikogram başta olmak üzere, saç hastalıkları teşhisinde kullanılan diğer tüm analizleri yaptırabilirsiniz. Erken teşhis ve erken tedavi, saçlarınızı kurtarmanız açısından önemlidir. Saçlarınızla ile ilgili kalıcı sorunlar yaşamamak için, profesyonel saç analizi yapan yerler tercih edin!

Saç Analizini Kimler Yaptırır?

Saçlarında yaşa, kullandığı ilaçlara ya da başka nedenlere bağlı olarak saç dökülmesi, kepeklenme, saç derisinde sedef ya da kıl kökü iltihabı gibi hastalıkları olan herkes saç analizi yaptırabilir. Bu analizler sonucunda kişi hastalığı konusunda kesin bir bilgi sahibi olabilecek ve böylelikle uygulanması gereken tedavi yöntemleri de uygulanabilecektir. Türkiye’de saç analizi yapan yerler, günümüzde geleneksel yöntemleri bir kenarı bırakmış durumdadır ve her biri teknoloji dünyasının son yenilikleri olan yöntemler kullanmaktadır. 

Saç Analizinde Hangi Hastalıklar Belirlenir?

Saç analizi ile birlikte, saç ve saç derisi ile alakalı hemen hemen tüm sorunlar teşhis edilebilmektedir. Bu analizler sonucunda belirlenebilecek olan saç ve saç derisi hastalıklarının listesi şu şekilde yapılabilir: 

  • Saç derisinde meydana gelen irili ufaklı yaraların sebebi,
  • Saç kıran,
  • Seboreik dermatit ve benzeri saç derisi hastalıkları,
  • Mantar,
  • Saç köklerinin kalitesinin ne seviyede olduğu,
  • Saç kıllarının nemlilik oranı,
  • Saçlarda meydana gelen aşırı yağlanmanın sebepleri,
  • Saçlarda kuruma.

Eğer sizin de bunlar ve bunlara yakın sorunlarınız bulunuyorsa, hemen bizimle iletişime geçebilir ve saçlarınızdaki sorunların teşhisi ve tedavisi konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.