Saç Dökülmesi İle İlgili Genel Bilgiler

Saç Dökülmesi

Mevsim değişiklikleri, hormonal bozukluklar, demir eksikliği ve stres gibi çeşitli sıkıntılara bağlı ortaya çıkan saç dökülmesi günlük hayatı oldukça kötü şekilde etkiler. Zamanla alında açılma ve kalıcı kelliğe sebep olan saç dökülmesinin arkasında yatan sorun tedavi edilmezse, hastada daha ciddi sağlık sorunları gözlemlenebilir. Bu nedenle saç dökülmesi sorununun önemsenmesi gerekir. Bu yazımızda sizler için saç dökülmesi nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir gibi soruları araştırdık.

Saç Dökülmesi Nedir?

Sağlıklı bir insanda ortalama 100 bin saç teli bulunur ve yetişkinlerin günlük 100-150 tel saç dökmesi sağlık için gerekli bir durumdur. Fakat çeşitli faktörlere bağlı olarak dökülme oranında artış yaşanabilir. Bilimsel verilere göre, dökülen saç teli sayısının toplam saç teli sayısına oranı yüzde ondan fazla ise bu durum saç dökülmesi problemi olarak adlandırılır ve sorunun ortadan kalkması için öncelikle saç dökülmesi nedenleri araştırılmalıdır.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Genellikle genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkan saç dökülmesinin nedenleri arasında geçici veya kalıcı hastalıklar olabilir. Stres, sinüzit, bağırsak paraziti, enfeksiyon gibi geçici rahatsızlıkların yanı sıra çinko, demir, magnezyum ve B12 gibi vitaminlerin eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca uygulanan saç bakım rutini ve kullanılan şampuan seçimi de saç sağlığında önemlidir. Bu gibi durumlarda saç dökülmesinin arkasındaki sorun ortadan kaldırıldığında, problemde azalma gözlemlenir. 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi sorununun tedavisi için öncelikle doğru tanı şarttır. Dökülme tipi ve nedenini öğrendikten sonra saç dökülmesine karşı uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Saç dökülmesi sorunu olan kişinin, uzman bir dermatolog kontrolünde tedaviye başlaması gerekir. Bu durumda öncelikle soruna neden olan etmen doğru şekilde belirlenir ve tedavi aşamalarına karar verilir. Arkada yatan problemin çeşidi, seviyesi ve durumuna göre farklı tedavi adımları takip edilir.

Saç dökülmesinin önüne geçmek için öncelikle kalitesiz şampuan ve saç derisine zarar veren kozmetik ilaçların kullanımı kesilmelidir. Vitamin eksikliği sebebine bağlı ortaya çıkan dökülme problemlerinde vitamin hapı kullanılmalı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalıdır. Eğer sorun iç hastalıklar sebebiyle ortaya çıkmışsa, öncelikle ilgili hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Saç dökülmesi geçici veya dönemsel rahatsızlıklara bağlı ortaya çıkan bir sorun olsa da, bazı durumlarda daha ciddi hastalıklara bağlı gelişebilir. Genellikle saç dökülmesinin nedenleriarasında stres, depresyon, kalitesiz kozmetik malzeme kullanımı, yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi etmenler sayılabilir. Diğer saç dökülmesi nedenleri arasında ise şunlar yer alır:

- Egzama, sedef ve mantar gibi deri hastalıkları

- Tiroit bezi hastalıkları

- Menopoz, doğum, emzirme gibi kadınlık hormonunun etkilendiği durumlar

- Çeşitli iç hastalıklarına bağlı kullanılan ilaçlar; doğum kontrol hapı, insülin direnci hapı, zayıflama hapı vb.

Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç dökülmesinin neye bağlı olarak ortaya çıktığının anlaşılmasından sonra tedavi yöntemine başlanabilir. Problem belirli bir iç hastalığa bağlı olarak gelişmişse, uzman hekim tarafından hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Diğer durumlarda ise saç dökülmesi farklı yöntemlerle tedavi edilebilir:

İlaç Tedavisi: Uzman bir dermatolog gözetiminde uygulanan ilaç tedavisi, zayıf saçların güçlenmesinde ve ince saçların kalınlaşmasında etkilidir.

Saç Mezoterapisi: Bu yöntemde saç derisine mikro iğnelerle vitamin, mineral ve dolaşıma iyi gelen maddeler enjekte edilir. Daha sonra deriye masaj uygulanır ve saç köklerine maddelerin dengeli yayılması sağlanır. Kür olarak uygulanan bu yöntem saçköklerini güçlendirir.

PRP Saç Tedavisi: Hasta kanının alınarak saç köklerine besleyici maddelerin ayrıştırıldığı bu yöntem, özellikle genetik faktörlere bağlı problemlerde etkilidir.

Saç Ekimi: Kökü tutmamış saç tellerinin dökülme olan yerlere ekilmesi olarak adlandırılan saç ekimi, en fazla uygulanan tedavi yöntemidir. Dengeli saç görünümü ve kalıcı çözüm olarak uygulanır.

Saç Dökülmesi Bitkisel Çözümler Faydalı Mıdır?

Saç dökülmesi sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri dışında, doğal ve bitkisel çözüm çözümler de vardır. Özellikle saç derisindeki kan dolaşımını hızlandıran bu çözüm yöntemleri, saç dökülmesine karşı etkili olabilir. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi gibi deriye faydalı yağların karıştırılarak saç köklerine masaj yapılması en yaygın doğal çözümler arasında yer alır. Kaynatılıp soğutulan biberiye suyunun da saç köklerini güçlendirdiği bilinir. Bunun gibi pek çok doğal çözüm yöntemi olsa da, saç dökülmesi problemlerinde her zaman önceliğiniz bir uzmana başvurmak olmalıdır. Ayrıca bitkisel tedavi yöntemleri ileri seviye saç dökülme problemlerinde genellikle etkili değildir.