Kirpik Ekimi Yaptırmak Mümkün Mü?

Kirpik Ekimi Yaptırmak Mümkün Mü?

Kişinin gözlerinin güzelliğini ortaya çıkaran en önemli faktör kirpiklerdir. Estetik açıdan güzel görünen kirpikler, sağlık açısından da kişi için önemli bir yere sahiptir. Kirpikler, gözleri toz parçacıklarından korumaktadır.

Japon bir doktorun 80 yıl önce ilk kez uygulaması ile meydana gelen kıl ekimi tekniği, o zamandan bu zamana pek çok konuya ışık tutmuştur. Bunun başında da saç ekimi gelmektedir.

2000’ li yılların başında teknolojinin gelişmesi ile birlikte saç ekimin yanı sıra sakal, bıyık, kaş ekimi ve kirpik ekimi konuları da ortaya çıkmıştır. Kirpik ekimi işleminde FUE tekniği kullanılmaktadır.

Kirpik Ekimi Kimlere Yapılır?

Geçirilen bazı kazalardan dolayı çarpma, yanma, yaralanma sonucu kirpikleri zarar gören kişilerin yanı sıra; takma kirpik kullandığı için kirpiğinde zedelenme oluşmuş ya da aşırı kozmetik ürünü kullanımından dolayı kirpikleri azalmış olan kişiler kirpik ekimi yaptırmaktadırlar. Bu tarz sorunlar yaşayan insanların dışında radyoterapi tedavisi, doğuştan kirpik olmaması, seyrek kaş, hipotirodi, alopesi totalis ve bu gibi rahatsızlıklardan dolayı kirpikleri dökülen kişiler için de kirpik ekimi işlemi uygulanmaktadır.

Kirpik ekimi işlemi önceden FUT yöntemi kullanılarak yapılmaktaydı. Günümüzde ise saç ekim merkezleri bu yöntem yerine sağlamış olduğu pek çok avantaj sebebi ile FUE yöntemi kullanmaktadırlar.

Kirpik Ekimi Nasıl Yapılır?

Kirpik ekimi işlemi FUE tekniği ile gerçekleştirilir. Kıl köklerinin toplanacağı donör bölgenin belirlenmesi kirpik ekimi işleminde öncelikli olarak yapılması gereken şeydir.  İşlem sonucunda doğal sonuçların kazanılması açısından bu aşamada kirpik ekimi için kişide en uygun donör bölgenin seçilmesi çok büyük önem taşımaktadır.

Kirpik ekiminde çoğunlukla ense bölgesi ve favori bölgesi donör alanı olarak tercih edilmekle birlikte doktorun uygun göreceği diğer donör alanların seçimi de söz konusu olabilmektedir. Kirpik ekiminde hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanmaktadır. Uygulanan anestezi işleminden sonra ekim yapılacak bölgeye alınan greftlerin yerleştirilmesi amacıyla, alan oluşturulması gerekmektedir. Kirpik ekiminde bunun için birçok yöntem uygulanmakla birlikte en başlıca 2 yöntem Fransız iğnesi ve kanal açma tekniğidir.

Diğer bütün ekim işlemlerinin de en önemli aşaması olmasıyla birlikte kanal açma işlemi kirpik ekimi işleminde de oldukça önemlidir. Kanal açma işleminde özen gösterilmesi gereken noktalar ise kanalların, bu kanallara yerleştirilecek kıl kökleri ile uyumlu olması gerektiğidir. Bunun yanı sıra kanalların açılma açısının da kirpik görünümünün doğallığını bozmaması gerekmektedir.

Kanal açma işleminden sonra donör bölgeden greftlerin alınma aşamasına geçilir. Kıl kökleri donör bölgeden yüksek devirli ve çok ince uçlu mikro motor adı verilen cihazlar yardımıyla tek tek alınır. Bu işlem saç ekimindeki işleme göre daha kısa sürmektedir çünkü kirpik ekim işleminde transfer edilecek greft miktarı daha azdır. Alınan kıl kökleri özenli bir şekilde ekim yapılacak alana nakledilerek kirpik ekimi işlemi tamamlanmış olur.

Kirpik Ekiminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kirpik ekimi sonrasında kıl kökleri uzaması, bazı kişilere göre dezavantaj olabilmektedir çünkü kirpikler uzadıktan 1 ile 2 ay sonra şekillendirme işlemi ya da kısaltma işlemi gerekebilir. Kirpik bakımı son derece dikkat ve özen isteyen bir durumdur. Kirpik şekillendirmesi ve bakımı konusunda erkekler çok fazla bilgi sahibi değildir. Bu yüzden özellikle erkekler açısından kirpik ekimi sonrasındaki bakım bir dezavantaj olarak görülebilir.

Erkekler için dezavantaj gibi görülen bu durum kadınlar için tam aksidir. Kadınlar bu duruma avantaj olarak bakmaktadırlar çünkü estetik anlamda daha dolgun ve uzun kirpiklere sahip olmak onların daha güzel görünmesine katkı sağlayacaktır. Kadınlar bu sayede kirpiklerine istedikleri şekli vereceklerdir.

Kirpik Ekimi Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Kirpikler göz kapaklarının hem alt hem de üst kısmında yer almaktadırlar. Kişilerin isteğine bağlı olarak kirpik ekimi, hem alt hem de üst kirpiklere uygulanabilmektedir.

Üst kirpiklere göre alt kirpiklerin bakımını yapmak biraz daha zordur. Bunun sebebi üst kirpiklere nazaran alt kirpiklerin daha kısa olmasının gerekmesidir. Bu yüzden alt kirpik için ekim yaptırmak istiyorsanız; ekim sonrası düzenli ve özenli bakım yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Bu işlemin uğraştırıcı ve zor olması sebebi ile bazı insanlar daha çok alt kirpik kayıpları yaşamalarına rağmen alt kirpik ekimini yaptırmak istemezler.

Üst göz kapağında yer alan kirpiklerin açısı alt göz kapaklarında yer alan kirpiklerin açısına göre farklıdır.

Kirpik ekimi uygulaması göz kapaklarına yapılmaktadır. Bu nedenle operasyon esnasında göz kapaklarının hareket ettirilmemesi hasta için önem taşımaktadır.

İşlem esnasında herhangi bir sorun yaşamamak için operasyondan önce hastaya sedasyon işlemi uygulanmaktadır. Sedasyon hastayı kısa bir süreliğine uyutmaktadır bu sayede hastanın göz kapaklarını hareket ettirmesi engellenmiş olur. Bu durum hem hekimin operasyonu daha sağlıklı yapmasını hem de hastanın konforlu bir işlem süreci geçirmesini sağlar.

Kirpik ekimi işlemi sonrasında hastanın göz kapaklarında sürmeye benzer tarzda hafif siyahımsı– morumsu çizgiler oluşabilmektedir. Bu durum hastanın günlük hayatını hiçbir şekilde etkilemez.

Kirpik ekimi işleminin üstünden 1 ya da 2 gün geçtikten sonra, ekimi yapılan kirpiklerin köklerinde küçük kabuklanmalar oluşabilmektedir. Bunlar yalnızca dikkatli bakıldığı zaman fark edilebilmektedir. Bu sebep ile hastayı olumsuz yönde etkileyen bir durum söz konusu değildir.

Şok dökülme saç ekiminde olduğu gibi kirpiklerde de meydana gelir. Kirpik ekimi operasyonundan sonra iyileşme sürecinizin yaklaşık olarak birinci ayında ortaya çıkan dökülmeler en çok 3 ya da 4 ay sürmektedir. Ekimi yapılan kirpiklerin ekildiği alana tutunması ve sizin doğal kirpikleriniz gibi görünmesi 4 ile 6 ay arasında, kişilere göre değişiklik gösteren bir zaman almaktadır.

Kirpik Ekimi Sonrası

Kirpik ekimi işlemi bittikten sonra doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymanız iyileşme sürecinizin sağlığı açısından çok önemlidir. İlk etapta ekilen kirpikler deri ile tamamen birleşme sağlayamadığından dış etkilere karşı korumanız önemlidir.

Diğer dikkat etmeniz gereken konu ise; ekim yapılacak alana doktorunuzun belirlediği süreler dâhilinde makyaj yapmaktan kaçınmalısınız ve yabancı maddelerden uzak tutmalısınız. Kirpik ekimi işleminin ardından 3 günlük bir süre içerisinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamanız, güneş ışığına doğrudan maruz kalmamak, toza ve suya maruz bırakmamanız gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da doktorunuzun belirlediği süreler içerisinde uzak durmalısınız. İyileşme, gösterilen özen ve yapılan bakıma bağlı olarak 9 ay ile 1 yıllık bir süreci bulabilmektedir.