Hızlı uzatmak ve dökülmeyi durdurmak için neler yapılmalı?

Hızlı uzatmak ve dökülmeyi durdurmak için neler yapılmalı?

Saç dökülmesi genellikle genetik faktörden olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da meydana gelmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar bağırsak paraziti sinüzit, enfeksiyon, saç dökülmesi durumunu tetiklerken deri hastalıkları, B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine sebep olmaktadır.

Saç dökülmesi saç sağlığımız için yaşanması gereken bir durumdur. Kendilerini yenilemek için güçsüzleşen saçlar dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar ortaya çıkar ancak bunun belli bir oranı olması gerekir. Bilimsel olarak dökülen saç teli oranı, toplam saç teli oranının yüzde onluk dilimini aştığında sağlıksız bir dökülme olduğu anlamına gelir ve dermatoloğa başvurmak gerekir.

Düzenli saç bakımları ve günlük temizlik, söz konusu saç dökülmesini önlemek için yardımcı olabilir. Saç derisinin hava alması saç tellerinin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sebeple kafa derisi belirli aralıklarla yıkanmalı, saçlar yıkanırken nazik hareketlerle temizliği yapılmalı ve her zaman saçların temiz olmasına özen gösterilmelidir.

Genellikle market şampuanlarının içinde olan, şampuanların köpürmesini sağlayan, çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde de bulunan kimyasal maddeler saç sağlığını bozar ve saç tellerine zarar verir. Bu nedenle saç sağlığını korumak için kimyasal şampuanlar kullanmamalı, doğal içerikli sabunlar ve bitkisel şampuanlar tercih edilmelidir.


Erkeklerde ve Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri?

Erkek tipi saç dökülmelerinde ergenlik sonrası ortaya çıkmaya başladığı görülmüştür. Erkek genetiği saç dökülmesine daha müsait olduğu için ilerleyen yaşlarda kellik problemi ortaya çıkar.

Kadınlarda bireysel gen farklılıklarından kaynaklanan saç dökülmesi daha nadir olmaktadır. Tiroit hormonunun değişkenliği, doğum kontrol hapı kullanımları, doğum süreci, emzirme dönemi, menopoz dönemi kadınlarda saç dökülmesi problemine yol açar. Saç bakımı adı altında yapılan fön, keratin vb. uygulamalar saçın aşırı ısıya maruz kalmasına ve uzun vadede saç dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Uzman yardımı alarak tanı konulmasından sonra, dökülme bir hastalığa bağlı olarak mevcut ise buna göre bir tedavi uygulanır. Gereken durumlarda vitamin takviyesi yapılır, protein ağırlıklı beslenme tercih edilebilir, hormonal bir denge bozukluğu söz konusu ise hastalık tedavi edilir. Doğru tanı ve tedavi dökülen saç oranını normal seviyeye getirebilir.

Stresten Uzak Durun

Stres, düzensiz ve sağlıksız beslenmeye, uyku sorunlarına neden olabilir. Sağlıksız bir beslenme ve düzensiz bir uyku ise yavaş yavaş saçların dökülmesine yol açacaktır. Bu sebeple saçın dökülmesini önlemek için ilk olarak stres ve sıkıntıdan uzak durmak gerekmektedir.

Saç Tipinize Uygun Şampuan Kullanın

Kimyasal madde içeren ve saç tipine uymayan bir şampuan kullanmak, saçları yorar ve saç dökülmesi durumuna yol açar. Saçın tipine ve türüne uygun olan bitkisel bir şampuan kullanmak saç dökülmesinin önüne geçebilmektedir.

Sık veya Uzun Arayla Yıkamayın

Saçların sık olarak ya da uzun süre arayla yıkanması da saç dökülmesi sebebidir.


Dikkatli Kurulayın! Jöle ve Saç Spreyi Kullanmayın

Saçların yıkanmasından sonra kurutma işlemi de özenli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle ince telli ve ıslak saçları dengesiz bir şekilde kurutmak saç dökülmesi yapmaktadır. Şampuanların yanı sıra saça şekil vermek amacıyla jöle ve saç spreyi kullanımı, saç derisine zarar vererek dökülmesine sebep olabilmektedir.

Zararlı Işınlardan Koruyun

Saçınızı ultraviyole ışıklardan ve güneş ışığından koruyun.

Saçlarınızın Uzamasını Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

*Bol Protein Tüketin

Bakım ürünleriyle olduğu kadar beslenme şeklinizle de saçınızı sağlığını desteklemelisiniz. Tek başına bakım ürünleri, performanslarını tam gösteremezken, bol su ve faydalı proteinlerle tasarlanmış bir diyetle birleşen saç bakım rutininiz saç dökülmesi sorununu ortadan kaldıracak ve hızlı uzama sağlayacaktır.

*İpek Yastık Kılıfı Kullanın

Klasik yastık kılıfları, sürtünmeyi artırarak saç tellerinin zarar görmesine, bu sebeple sağlıksız bir görünüme ve saç dökülmesi durumuna sebep olabilir. Saç boyu sağlıklı bir şekilde uzamazken saçlarınızı sıklıkla kestirmek zorunda kalabilirsiniz. İpek ya da saten yastık kılıflarıyla saçlarınızın gücünü kaybetmemesini ve sağlıkla uzamalarını sağlayabilirsiniz.

*Havlu Kullanmayın

Normal havlular saçın doğal yağlarını ve nemini emerek zarar verebilir. Giymediğiniz bir t-shirt ya da mikrofiber havlularla saçınıza zarar vermeden hafifçe kurutun. Nemini ve yağını kaybetmeyen saç daha hızlı uzayacaktır.


*Yıkama Aralıklarınızı Açın

Saçları sık sık yıkamak hem saç derinizi hem de saç tellerinizi daha fazla kurutur. Saçlarınız hassaslaştırır, sonra saç seyrelir ve yavaş uzamaya başlar. Saç yıkamayı aralıklı bir şekilde uygulayarak saçınızın doğal yağlarından beslenmesine olanak sağlayın. Saçınızın kendi yağı, saçlarınıza doğal bir bakım ve onarıcı bir etki sunuyor. Yatmadan önce uygulayacağınız bu yağı saç tellerinize dağıtın ve çabasız onarıcı-besleyici bakımın sonuçlarını bekleyin.

*Masaj Yapın

Islak veya kuru saç derinize yapacağınız masaj kan dolaşımınızı hızlandırarak saçların kökten beslenmesini artırır ve bu sayede daha hızlı uzamasını sağlar. Bu uygulamayı şampuanınızı durularken de yapabilirsiniz.

*Saçınızı Tararken Dikkat Edin

Saçlarınızı tararken nazik davranmalısınız. Özellikle duştan sonra iç içe girmiş, ıslak saçlarınızı tararken mutlaka önceden bir bakım spreyi kullanıp saçlarınızın yumuşama sağladığından emin olmalısınız.

*Soğuk Su Kullanın

Soğuk suyla duş almak oldukça zor ama banyonun en sonunda, sadece saç diplerine soğuk su uygulaması yaparak kan dolaşımının artmasını sağlayabilirsiniz. Bu da tabii ki saçlarınızın hızlı uzamasına destek olur.

*Kırıklarını Aldırın

Saç uzatmaya çalışırken saçlarınızı kestirmek yararlı olacaktır. Saç uçlarını düzenli olarak kestirmek saç uzama hızını kesmez, tam tersi saçların daha sağlıklı görünmesine sebep olur.

Saçlarınızın uzamasını beklediğiniz süre boyunca saç uçlarındaki kırıklar artar ve bu kırıklar yavaş yavaş saç tellerinden kopmaya başlar. Saç uçları kırılıp kopmaya başlayınca da daha kısa bir görüntü ortaya çıkar. Bu nedenle saç uçlarını düzenli olarak kestirmenizde fayda var.


*Vitamin Kullanın

E vitamini, bir antioksidan gibi davranan ve kafa derisindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan önemli bir vitamindir. Bu saç gelişimini büyük ölçüde etkiler.

C vitamini de saç sağlığı için oldukça yararlıdır. Tablet C vitaminleri bir yağa eklenebilir ve kafa derisine masaj yapmak için kullanılabilir. Bu vitaminlerin iç takviyeleri de yardımcı olur fakat kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

*Yeşil çay, saç sağlığına faydalıdır

Gerekli olanlar:

· 1 sallama yeşil çay poşeti

· 2 su bardağı sıcak su

Çay poşetlerini 7-8 dakika sıcak suda bekletin. Saç derinizin her yerine ılık yeşil çayı sürün. Bir saat açık şekilde bekletin. Soğuk su ile durulayın. Her duşta kullanabilirsiniz.

*Aloe Vera Bakım Jeli Kullanın

Aloe vera jeli saçlarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olan en etkili bakım ürünlerinden biridir. Sadece cilde değil, saça da iyi gelen aloe verayı gece yatmadan önce saçınıza masaj yaparak uygularsanız hem parlak hem de güçlü saçlara sahip olabilirsiniz.