Hamilelikte Saç Dökülmesi

Hamilelikte Saç Dökülmesi Görülür Mü?

Hamilelik, pek çok kadın için hayatının en mutlu edici dönemidir. Bebeği olacağı haberini alması ile birlikte, kadınların fiziksel ve psikolojik durumlarında da pek çok değişim görülmektedir. Bu değişimlerin en önemli sebebi belki de, vücutta yaşanan hormonsal değişikliklerdir.

Hamilelik ile birlikte, vücudunuz bir canlıyı dünyaya getirmeye hazırlanırken, pek çok değişiklik geçirir. Bazen yaşanan bu hormonsal değişiklikler, hamilelikte saç dökülmesi yaşanmasına sebep olabilir.

Hamilelik Saç Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Hamilelik, saçlarınızı pek çok farklı şekilde etkileyebilir. Bazı kadınlar hamilelikte saçlarının zayıfladığını ve dökülmeler görüldüğünü söylerken, bazı kadınlar da hamilelik döneminde saçlarının hiç olmadığı kadar sağlıklı saçlar olduğunu söylüyor. Kadınların üçte biri, hamileliğin 4. ve 5. aylarından itibaren, saç sağlığında bir iyileşme olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte, bazı kadınlar da, saçlarının her zamankinden daha problemli olduğunu söylemektedir.

Hamilelikte en sık karşılaşılan saç problemlerinin başında saç kuruluğu gelir. Bu süreçte saçlar, her zamankinden daha fazla neme gerek duyar. Hormonsal değişikliklerden dolayı her bireyde ve her hamilelikte farklı sonuçlar oluşmaktadır ayrıca, yaşanan değişikliklere saç foliküllerinin verdiği yanıtlar da değişkenlik göstermektedir.

Bu etkilerin ne şekilde olacağını önceden tahmin etmek imkansızdır, ayrıca ilk hamileliğinizde saçlarınız daha iyi görülebilirken, ikinci hamileliğinizde daha kötü görünebilir. Çoğunlukla bir kadının dokuz ay boyunca saç dökülme problemi yaşaması oldukça nadirdir. Özellikle hamileliğin son üç ayında, saç telleri daha gür ve sağlıklı görünecektir.

Hamileliğin İlk Üç Ayında Saç Sağlığı

Hamileliğinizin ilk üç ayında, saç tellerinizin kalınlaştığını fark edebilirsiniz, ancak saçların normal uzama döngüsünden dolayı, bu kadar kısa zamanda uzaması oldukça zordur.

Saçlar, ayda sadece yarım santim uzamaktadır bu sebeple, genel uzunlukta herhangi bir değişiklik fark etmek, ortalama 6 ay sürecektir. Algılanan hacim ve kalınlık; hamilelikte artan östrojen seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Saç foliküllerinin daha az sebum üretmesiyle daha fazla saç teli görünümü elde edersiniz. Bu nedenle, hamileliğin özellikle ilk üç aylık döneminde nem takviyesi yapmanızda fayda var.

Hamilelikte Saç Dökülmesi

Genel olarak, hamilelikte saç dökülmesi az olur. Bu sebeple, saçlarınız, genellikle hamileliğin ortalarında ve sonlarına doğru daha hacimli ve kalın görünür. Bunun sebebi, östrojen seviyelerinin yükselmesi ile saçlarınızı her zamankinden daha uzun süre anajen fazda tutmasıdır, ancak östrojen seviyelerinin normale dönmesi sebebiyle, doğumdan birkaç ay sonra saç dökülmesi ortaya çıkar.

Hamile olduğunuzu öğrenmenizi takip eden süreçte, hacimli ve parlak saçlarınızın inceldiğini görürseniz, endişelenmeniz oldukça normaldir ancak endişelenmeyin; çünkü bu muhtemelen geçici bir durumdur. Peki, hamilelikte saç dökülmesi anormal bir durum mudur?

Hamilelikte saç dökülmesi anormal bir durum değildir; ancak doğum sonrasında görülen dökülmelere göre daha az görülmektedir. Bazı durumlarda, anne adayının genel sağlık durumuna bağlı olarak, hamilelik sırasında da dökülmeler yaşanabilir. Bazen hormonsal değişiklikler de saç dökülmesine sebep olur.

Saçlarınızı tararken ya da duş esnasında, her zamankinden daha fazla saçınızın döküldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Dökülme devam ederse, bu durum, muhtemelen bazı vitamin eksikliklerinden ortaya çıkar. Bu durumda, doktorunuza danışarak, dökülmelerin artmasını engelleyecek saç bakımı önlemleri alabilirsiniz.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Nedenleri?

Genel olarak hamile kadınlar, yükselen östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak, hamilelikte saç dökülmesi yaşayabilirler. Bu hormon, saç foliküllerini de etkiler. Bazen hamilelikte yaşanan hormonsal değişikliklerin dışında, farklı nedenlere bağlı olarak saç dökülmesi meydana gelebilir ayrıca hamilelikte saç dökülmesi, vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliklerine de bağlı olmak üzere ortaya çıkabilir. Doğum kontrol haplarının bırakılması da saç dökülmelerinin bir diğer sebebidir.

Hamilelikte saç dökülmesi, genellikle 1 ile 5. aydan sonra meydana gelmektedir. Bu durum hamile kadınların %40 ile %50’sini etkileyen geçici bir durumdur.

Saç dökülmesi, genellikle doğumdan 6-12 ay sonra normale dönmektedir. Bazı fiziksel ve hormonsal değişimler de hamilelikte bu tür saç dökülmelerine sebep olabilir. Hamilelikte saç dökülmesi bazı muhtemel sebepleri aşağıda listelenmiştir:

*Besin Eksikliği: Hamilelik döneminde vücut daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyar ayrıca hamileliğin ilk üç ayında görülen kusmalar da besin eksikliğine sebep olabilir. Besin değeri yüksek gıdaların yeterince alınmaması, hamilelikte saç dökülmesi yaşanmasına neden olur. Protein, demir, mineral ve vitamin eksikliği de bu duruma katkıda bulunur ayrıca fazla vitamin alımı da hamilelikte saç dökülmesinin bir sebebi olabilir.

*Hamileliğin Neden Olduğu Hastalıklar: Hamile kadınlarda görülen gebelik diyabeti ya da mantar enfeksiyonları da saç dökülmesini meydana getirebilir. Ayrıca; hamilelikte depresyon ve yüksek tansiyon sebebiyle kullanmak zorunda olunan bazı ilaçlar da saç dökülmesi riskini artırmaktadır. Bu gibi durumlar yaşarsanız, doktorunuza danışmanızı öneririz.

*Hormonsal Değişiklikler: Hamilelikte yaşanan hormonsal değişiklikler; yeni saçların uzama döngüsünü değiştirdiğinden, saçlarda yaşanan değişimlerin başlıca sebeplerinden biridir. Bu, hamileliğin ilk üç aylık döneminde, saçların kırılmasını aşırı derecede artırabilir; ancak bu geçici bir durumdur ve doğumdan birkaç ay sonra durum normale dönmektedir.

*Genetik Faktörler: Genetik faktörler de saç dökülmesine neden olmaktadır. Anneniz de hamilelik sürecinde saç dökülmesi problemi yaşadıysa eğer sizin de aynı sorunla karşılaşma olasılığınız artmaktadır.

Hamilelikte Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte ya da doğumdan sonra yaşanan saç dökülmeleri genellikle önemli bir sorun değildir; çünkü bu geçici bir durumdur ve doğumdan kısa bir süre sonra geçmektedir ancak, saç dökülmesinin altında hastalık ya da beslenme yetersizliği gibi durumlar yatıyor olabilir. Peki, hamilelik sürecinde yaşanan saç dökülmeleri nasıl durdurulur ve mevcut dökülmeler nasıl azaltılır?

*Fazla İşlemden Kaçının: Hamilelik döneminde; saçlarınız için çok fazla düzleştirici, kurutma makinesi ya da saç masası gibi araçların kullanımından uzak durmak gerekir. Doğal saç tipinizi korumaya çalışın. Islak olduğunda saçlarınıza nazik davranın ve saçlarınızı taramak için geniş dişli bir tarak tercih edin.

*Yağ İle Bakım Yapın: Saç derinize düzenli olarak saç diplerine bakım yapmak, dökülen saçın yeniden çıkması için oldukça faydalı olabilir. Yatmadan önce, haftada 2 kez saç bakım yağı uygulamak, sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olabilir. Saç sağlığı için en iyi doğal bakım yağları arasında; Hindistan cevizi, argan yağı ve zeytinyağı yer almaktadır.

*Vitamin ve Mineral Eksikliğine Dikkat: Hamilelikte saç dökülmesi nedenlerinden biri vitamin ve mineral eksikliğidir. Kendisi ve bebeği için gerekli olan temel besinleri içeren sağlıklı bir diyet yapmaları hamile kadınlara önerilir. Meyve ve sebzeler yönünden zengin bir beslenme programı uygulamanız tavsiye edilir. Bunlar, saçlarınızın uzamasını teşvik edecek ve saç köklerine fayda sağlayacaktır.

*Kimyasal İçerikli Saç Ürünlerinden Kaçının: Kozmetik marketlerin raflarında, saç dökülmelerini ortadan kaldırdığını iddia eden göz önünde pek çok ürün bulabilirsiniz ancak bu ürünler; zararlı kimyasallar içerdikleri için asıl neden oldukları şey saç dökülmesidir. Hamilelikte saç dökülmesi yaşamamak için yalnızca biyotin ve silika içeren saç bakım ürünleri tercih etmelisiniz.

*Meditasyon Yapın: Hamilelikte saç dökülmesi yaşamanızın nedenlerinden biri de strestir ancak, hamilelik döneminde stressiz olmanız pek mümkün değildir. Bu durumda; kendinizi iyi hissettiren şeylere yönelmeniz gerekmektedir. Meditasyon, hamilelikte stresi ve strese bağlı hamilelikte saç dökülmesi durumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.