Saç Ekim Yöntemleriru

Günümüzde Saç ekim yöntemleri ikiye ayrılmaktadır. Her iki teknik de canlı saç kökü naklini sağlar ve genel anestezi gerektirmez. Aralarındaki fark kökün alınma şeklidir. Birinci teknikte iki kulak arasında kök alınan yerde çizgi şeklinde bir iz kalırken, diğer teknik olan FUE (foliküler ünite ekstraksiyonu) yönteminde arka kısımda saç alınan yerde herhangi bir iz, yara kalmamaktadır.

FUT Tekniği - Klasik Şerit Yöntemi

İşlem öncesi ve sonrası gerek iz kalması gerekse komplikasyonları nedeniyle artık çok tercih edilmeyen yöntemdir.Bu yöntemde ensenin üst kısmı ve iki kulak arasından alınan ortalama 10x3 cm ebatlı saçlı deri mikrogreftler haline getirilir ve şeritler halinde saçsız alanlara tek tek ekilir. Donör bölgeden kökler alındıktan sonra bu kısım dikilir ve bu kısımda sadece çizgi şeklinde yaklaşık 8- 9 cmlik bir iz kalır. Bu yöntemde tek seansta 5500- 6000 civarında saç teli (1500- 1800 greft) ekilmektedir. Bu rakam bir seans için çok iyidir ve tek seferde açıklık çok geniş değilse tamamen kapanır. Tek seansta ortalama 5500- 6000 saç telinden fazla ekmek mümkün değildir. Kafanın arkasından alınabilecek dokunun bir limiti vardır. Bu rakamın üzerine söylenecek rakamlar gerçekçi olmayabilir. Bu klasik yöntemde 6 ay arayla 2 ya da maksimum 3 seans işlem yapılabilmektedir. Operasyon 3- 4 saat kadar sürmektedir.

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) - Ameliyatsız Saç Ekimi

Günümüzde en yaygın ve sonuçları itibariyle en çok tercih edilen yöntemdir.

FUE yönteminde kökler yine aynı bölgeden yani ensenin üst kısmı ve iki kulak arasında kalan alandan alınır. Fakat burada kökün alınma şekli farklıdır;

Kökler ucu 1mm çaplı olan punch adı verilen cerrahi alet ile alınır. Alınan her 1 mm çaplı doku içindeki saç sayısı 1-3 civarında olabilir. FUE yönteminde kökler tek tek alındığından işlem süresi 5-8 saat arası sürmektedir. FUE yönteminin en belirgin olan üstünlüklerinden biri de donör bölgede kök alınan yerlerde herhangi bir iz kalmamasıdır. Saçını çok kısa kestirip kullanmak isteyen kişiler açısından bunun önemli olduğu göz önüne alınmalıdır.

FUE tekniğinde çok önermesekte vücudun diğer bölgelerindeki kıl kökleri de kafaya nakledilebilmektedir. Bu kıl kökleri, ekildikleri kafa derisindeki diğer saçlarla aynı özelliğe sahip oldukları izlenmiştir. Örneğin, göğüsten alınarak başa nakledilen kıl kökleri burada normal saç olarak uzayabilirler.

Foliküler Unite Ekstraksiyonu (Çıkartma İşlemi) dermal bir kılıf ile çevrelenmiş ve içerisinde 1–4 adet kıl folikülü barındıran ve etrafındaki damarsal ve sinirsel ağ ile anatomik ve fizyolojik bir bütünlük oluşturan yapılardır. Foliküler ünite nakli 1996'lar da tanımlanmış olup 40 yılı aşkın saç nakli tarihinde devrim niteliği kazanmıştır. Foliküler ünite genellikle iki ya da üç saç folikülü (saç kökü) içeren ve kendi içerisinde bütünlük arz eden bir yapıdır. Önceleri varlığından bile haberdar olunmayan foliküler ünitelerin bölünmemesi gereken dokunulmaz yapılar olduğu ve ekimlerin bu durum göz önünde tutularak yapılması gereğini ortaya konmuştur. Foliküler ünite mikroskop altında çok hassas bir biçimde elde edilmeli ve titizlikle nakledilmelidir. Bu yüzden saç ekimi ve özellikle FUE yöntemi mikro cerrahi tecrübesi olan ve saçlı deri (scalp) anatomisini ve cerrahisini en iyi bilen uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Foliküler ünite ekstraksiyon yöntemi esasen foliküler ünitelerin elde edilmesinde kullanılan, çıkarma işlemidir. Saçlı deriden, kesme ve dikme işlemi olmadan sadece foliküler ünitenin çıkartıldığı bir tekniktir. Foliküler üniteleri çıkartmak için özel tasarlanmış uç yapısı olan değişik çaplarda lümenli iğneler kullanılır.

Tüm saç ekimi yöntemlerinde olduğu gibi FUE yönteminde de ilk ekilen saçlar birinci ayın sonunda dökülüp, ekimden 2- 3 ay sonra çıkmaya ve uzamaya başlar. Ensenin biraz üzerindeki kalıcı saçlar kullanıldığından dökülme ihtimali yoktur. Saçlar kişinin kendisine ait olduğundan aynı renk ve karakterde çıkar. Ayrıca saç ekiminde sadece saç miktarı ve alınma biçimi değil ekilen saçların yönü, ön hat çizgisinin doğallığı en az ekilen saç miktarı kadar önemlidir. Bu ve benzeri detayların hatasız biçimde uygulanması ciddi uzmanlık gerektirmektedir.